Friday 21 February 2014

Klasične torte

Za okorele ljubitelje klasičnih poslastica sa nostalgičnim ukusom detinjstva, odabrali smo par torti iz požutele beležnice.

 

Grijaž torta 

Korice od lešnika, žuti krem sa diskretnim ukusom crne kafe i naravno, grijaž od lešnika.

Reform torta

Puuno oraha, čokolade i putera!
  

Saher torta

Crna, otmena čokoladna torta punog ukusa – za sve koji obožavaju čokoladu. Premazana tankim slojem finog domaćeg džema od kajsija i bogato prelivena čokoladnom glazurom koja se sliva okolo.

Vasina torta

Dobro poznata! Korica, pa debeo sloj fila od oraha sa osvežavajućim ukusom pomorandže i na kraju sloj slatke pavlake grubo, čupavo raspoređen.

Torta od badema

Prefinjena torta, u kojoj dominira ukus blanširanih badema i putera.

Tetina crna torta

Čokoladna torta, sa belim šaumom, prelivena glazurom od čokolade. Po želji, može se posuti isključivo svežim bobičastim voćem (kada mu je sezona). Posebno sam ponosna na ukus šauma koji se pravi po posebnom receptu i uz dodatak putera.

Torta od urmi

Urme, lešnici, puter i čokolada... Zamislite!

Torta od limuna

Kontrast između korice sa ukusom limuna i žutog vanila krema, predstavljaju odličnu kombinaciju slatkog, osvežavajućeg i kremastog.

"Panj" torta

Rolat nafilovan kremom na bazi putera i grijaža. Spolja premazan finim čokoladnim filom, sa specifičnom šarom koja podseća na koru drveta.

Sve torte izgledaju jednostavno, klasično, kao da su upravo izašle iz bakine kujne. Posute orasima, lešnicima, bademima, rendanom čokoladom, prelivene glazurom, ukrašene nepravilnim rustičnim šarama, pupoljcima sveže ruže...


Napravljene su od kvalitetnih sastojaka: puter, sveža jaja, čokolada, lešnici, orasi, bademi. Filovi su kuvani na pari ili termički obrađeni onako kako kaže recept.   

 

Okrugle su, osim "Panj" torte. Po želji, mogu da budu duguljaste ili četvrtaste - ovako se lakše seku na šnite ili kockaste parčiće. 

 

Pre služenja, torta treba da odstojii bar preko noći, mada su ukusi izraženiji posle dan-dva. 

 

Čuva se u frižideru.

 

Najukusnija je kada se posluži na sobnoj temperaturi. Zato tortu izvadite iz frižidera oko pola sata ranije. Leti je dovoljno desetak minuta ranije. 

No comments:

Post a Comment